hren
 

Ovog petka, 23. 10., od 20 do 22 sata u sućuračkoj kuli na Glavici, Art Residency Kaštela koju svake godine organizira kaštelanska umjetnica Sunčica Perišin Kuzmanić Tomljanović, predstavit će izložbu „Moving Croa_“ koju priprema umjetnički par Amaya Cuadras Martinez i Alexandar Roscke.

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Kambelovcu, ulice Trg Brce, Kambijev trg, Polantana, Ribarski prolaz da će im zbog radova na  vodoopskrbnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u petak, 23.10.2020. u vremenu od 14 do 18 sati.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 919 obrađenih testova danas su 153  novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 59, Ciste provo dvije, Dicma dvije, Dugog rata dvije, Dugopolja jedna, Gradca jedna, Hrvaca sedam, Imotskog šest, Jelse jedna, Trilja šest. Kaštela sedam, Klisa jedna ,Lovreća dvije, Makarske tri, Marine jedna, Muća dvije, Omiša dvije, Otoka jedna, Supetra jedna, Trogira tri, Podbablja četiri, Podstrane dvije, Postira jedna, Prgometa jedna, Prološca dvije, Pučišća jedna, Runovića dvije, Sinja 20, Solina šest, Vrgorca tri i Zagvozda jedna osoba.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva nacrta natječaja za provedbu mjere „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 46 pacijenata.

PREDSTAVLJEN PROJEKT UNDERWATER MUSE
Danas su u Muzeju grada Kaštela u dvircu Vitturi u Kaštel Lukšiću, predstavljeni projekt „Underwater muse“ te podvodno  istraživanje arheološkog lokaliteta Siculi na području Resnika, koji u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska, provode Javna ustanova Rera u suradnji s Gradom Kaštela i uz podršku Muzeja grada Kaštela.

KORONA OSTAVILA TRAGA I NA OTPADU
Među projektima koji su se, prema najavama, u potpunosti trebali realizirati do kraja ove godine je i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Kaštel Sućurcu, no sve je prolongirano za nekoliko mjeseci.

Prema obavijesti iz Vodovoda i kanalizacije, planirani radovi na području Kaštela i Trogira koji su trebali biti u četvrtak, 22. listopada, odgađaju se za 27. listopada. Tako da u ranije navedenom terminu neće doći do prekida voopskrbe potrošačima na području  Kaštel Sućurca, Kaštel Lukšića i Pantane.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 938 obrađenih testova danas je 177  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Osim radova na kanalizacijskoj mreži u Kaštelima južno od ceste D8 do mora, u tijeku nekoliko sljedećih mjeseci započet će i radovi na izgradnji dijela vodoopskrbe i odvodnje iznad magistrale u Kaštel Sućurcu, Kaštel Gomilici i Kaštel Kambelovcu te Planom, a ugovor o tim radovima jučer su potpisali predstavnici Vodovoda i kanalizacije kao investitora i Zajednice gospodarskih subjekata Cestar i Innecto, kao izvođača radova.

U posljednja 24 sata zabilježena su 1424 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6459. Među njima su 622 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata.

KAŠTELA ĆE BITI VELIKO GRADILIŠTE
Iako će radovi na izgradnji dijela sekundarne kanalizacijske mreže na području Kaštela, a u sklopu projekta aglomeracije Kaštela – Trogir, službeno biti  otvoreni tek u petak, diljem Kaštela određeni radovi već su započeli.

Zbog sve većeg broja građana oboljelih od koronavirusa, ali i zbog vlastitog iskustva borbe s ovom bolešću, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze, koje ujedno trebaju pročitati i svi vjernici koji pohode mise i druge vjerske  obrede.

S UREĐENJEM SE KREĆE U OŽUJKU SLJEDEĆE GODINE
Zašto u sklopu ambulante u Kaštel Starom, odnosno Doma zdravlja nema parking mjesta za invalide te hoće li se riješiti pristup od male rampe za invalide do parkinga, kako bi se invalidima korisnicima Doma zdravlja omogućio nesmetan pristup, pitanje je koje nam je uputio zabrinuti čitatelj istaknuvši kako na izlazu iz prostora gdje se obavlja rendgen ima mala rampa za invalide, ali nema mogućnosti silaska sa rubnika do automobila jer je visina tog dijela pločnika 10-ak centimetara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavili su nove mjere za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, komentirala je za N1 epidemiološku situaciju u Dalmaciji.

Turistička zajednica Kaštela danas je na svome facebook profilu  uputila obavijest privatnim iznajmljivačima u kojoj stoji kako se jedna tvrtka iz Zagreba lažno predstavlja šaljući dopis iznajmljivačima tražeći time određene uplate kako bi se prijavili u elektronički registar privatnog smještaja koji službeno ne postoji.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 916 obrađenih testova danas je 160 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 63, Brela jedna, Ciste Provo jedna, Dicma jedna, Dugog Rata šest, Dugopolja jedna, Hrvaca četiri, Imotskog jedna, Jelse četiri, Kaštela tri, Klisa jedna, Lovreća jedna, Makarske dvije, Marine jedna, Muća jedna, Omiša tri, Otoka četiri, Podbablja dvije, Podstrane pet, Sinja 22, Solina sedam, Starog Grada dvije, Sutivana jedna, Šolte jedna, Trilja 11, Trogira dvije, Vrgorca tri, Vrlike dvije i Zmijavaca četiri osobe.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5519. Među njima su 574 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

USPORNICI, ELABORATI I PLANOVI
Briga za vlastitu, ali i sigurnost svojih najbližih, posebno djece, razlog su zbog kojeg dio građana Kaštela od nadležnih traži postavljanje uspornika na pojedine prometnice, a jedna od lokacija na kojoj se uspornici traže je i ulica Kralja Krešimira. No nisu samo uspornici ono što muči stanovnike uz tu prometnicu, jer godinama očekuju rekonstrukciju te ulice.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij