hren

DEVETA OBJAVLJENA KNJIGA
Poznati hrvatski novinar, publicist i kolumnist Tihomir Dujmović ovog je petka navečer u kaštelanskom dvorcu Vitturi predstavio okupljenoj publici svoju devetu po redu objavljenu knjigu „Regija kao Treća Jugoslavija“, koju su recenzirali dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović. Osim Dujmovića, na predstavljanju je o knjizi te o autoru govorila i Mirjana Jurić, koja je Dujmovića kroz šalu nazvala „nepodobnim autorom nepodobne knjige“.

- Na samom početku knjige Dujmović ističe kako Jugoslavija koju smo poznavali više nije moguća, ali nam brojim ilustracijama i primjerima pokazuje da u bitnom smislu riječi hrvatska država u kojoj živimo najčešće poštuje regionalne, a ne nacionalne relacije. Autor nam pokazuje kako jedno naizgled nelogično povezano područje funkcionira mimo državnih granica i mimo hrvatskog interesa.-  istakla je Mirjana Jurić tijekom uvodnog govora.

Jurić je također istakla i kako je Tihomir Dujmović dobio čak 13 otkaza u 17 godina radnog iskustva, jer mu, kako kaže, u ovoj demokratskoj državi nitko ne dopušta slobodno pisati.
Tihomir Dujmović se na samom početku zahvalio svim okupljenima te gradu Kaštela i gradonačelniku Denisu Ivanoviću što su mu omogućili predstavljanje knjige. Dujmović je priznao kako je knjigu „Regija kao Treća Jugoslavija“ pisao dugo vremena i kako je osjetio potrebu konačno je javno izbaciti na papir. Dujmović regiju opisuje mekom, nježnom i nevidljivom Trećom Jugoslavijom te upozorava kako je Hrvatska u njoj ugaoni kamen.

- Proces stvaranja Treće Jugoslavije pedantnose  provodi u svim segmentima hrvatskog društva, koje postaje tzv. regionalno društvo i zaista je nemoguće da je slučajan. To je pomno razrađen i pripreman proces. – siguran je Tihomir Dujmović.

Kako bi potvrdio svoje teze, koje opširno razlaže u knjizi, Dujmović se dotakao raznih tema od Tuđmana preko sporta do glazbe. Pričao je o spajanju zemalja bivše Jugoslavije u svim oblicima društva. Na „tapeti“ su se našle i neke udarne teme poput ovogodišnjeg Rujanfesta, spominjalo se Cecu i Acu Lukasa, vaterpoliste,  studente Akademije dramskih umjentosti, Tonyja Cetinskog i još mnoge druge.
Ovo nije prvi put da Tihomir Dujmović gostuje u Kaštelima. Prošle je godine na istome mjestu predstavljao svoju knjigu „Tko je ubio Zvonka Bušića“ prema kojoj je uprizorena i istoimena predstava. Uskoro se očekuje i predstavljanje njegove desete knjige „Mali noćni razgovori“.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij