hren
 

„NEKA SE VLADA POBRINE UZ ISPLATU PLAĆA I ZA DOPRINOSE“
Dok smo pod mjerama opreza, samoizolacije ili karantene život se nastavlja, snalazeći se kako tko najbolje zna i umije. Uz sve te brige koje su se nametnule novonastalom situacijom, mnoge brine i egzinstencija, a  one u privatnom sektoru i kako zadržati radnike, platiti sve namete i režije, dok su im objekti za rad zatvoreni. Uz sve to treba imati dovoljno sredstava  bar za osnovne životne potrebe, jer nitko ne zna do kada će pandemija potrajati. 

Radnici koji su u radnom odnosu, a zbog trenutne situacije ne rade, nadaju se plaći, a vlasnici tvrtki, poduzeća, obrta i ugostiteljskih objekata nadaju se pomoći Vlade, kako upravo njihove radnike ne bi zadesio najgori scenarij da dobiju otkaz i završe na birou za zapošljavanje.

Upravo oko isplate plaća Vlada daje pomoć potpore, nešto više od tri tisuće kuna po zaposleniku i to uz određene kriterije. Iako je svaka inicijativa koja će rasteretiti privatni sektor dobro došla, pitanje je, je li to pravo rješenje. Ovakav pristup rješavanju problema, zbog novonastale situacije, nije i konačno rješenje kada su ugostitelji u pitanju jer trebamo suštinske promjene, ističu iz Ceha ugostitelja Kaštela.

- Veliki dio vlasnika ugostiteljskih objekata koji sada ne rade pokušat će isplatiti plaće jer nikom nije u interesu  da se radnici otpuštaju. Šteta je tu kakva je, ali bez suštinskh promjena koje treba donijeti Vlada, samo se kupuje vrijeme. Ovo je izvanredna situacija, mislim da ako je stalo gospodarstvo, po logici bi trebala stati sva vrsta plaćanja, od struje, vode, komunalija, sve osim isplate plaća radnicima – kazao je u našem razgovoru Ivan Kovač, predsjednik Ceha ugostitelja Kaštela.

- Pravi potezi bi bio smanjiti PDV-e, te rasterećenje nameta koja je država donijela jer je zbog njih trošak poslovanja prevelik. Država je preskupa, puno imamo troškova mi koji stvaramo dohodak i punimo proračun. Nelogično je da ljudi toliko rade jedan posao, a da sad, kad se sve ovo dogodilo, ne može imati neku zalihu novca za dva, tri mjeseca da može pokrit radnicima plaće i neke troškove. Mi smo već dovedeni u jedan takav položaj, gdje smo svi teško radili – ističe Kovač i napominje kako on godišnje plati do trideset tisuća kuna, kako kaže „milijun stvari“, a da ni ne zna što plaća i zašto plaća te se zapitao, što će biti s vlasnicima ugostiteljskih objekata koji plaćaju najam.


Ivan Kovač

U potrazi za razgovorom s vlasnicima ugostiteljskih objekata na području Kaštela, tek rijetki su bili raspoloženi za razgovor, a i oni s kojima smo razgovarali željeli su ostati anonimni, što je razumljivo s obzirom da su preko noći zatvorili svoje objekte i trebaju iznaći najbolja rješenja, kako za sebe tako i za svoje radnike.

U poslovima ugostiteljstva najčešće sudjeluje cijela obitelj, pa čak i tri generacije, a nerijetko dugogodišnjim poslovanjem dio obitelji postanu i njihovi radnici. Takav je i slučaj s vlasnikom jednog kaštelanskog restorana koji se ugostiteljstvom bavi već dvadeset godina, a u razgovoru nam je kazao kako cijela obitelj sudjeluje u poslovanju, te da su dio obitelji postali i njihovi radnici.

- Naši radnici su zaposleni tijekom cijele godine i zbog trenutne situacije su poslani na godišnji odmor. Sada nam je najveći problem što nitko ne zna do kad će sve ovo skupa trajati jer nam nije u cilju otpustiti radnike, a ako ovo potraje nekoliko mjeseci nismo sigurni da ćemo moći sve isfinancirati. Mjesečno nam samo za doprinose treba oko dvadeset tisuća kuna, a uz to trebat ćemo platiti režije, državne namete i ostalo, iako nam je objekt zatvoren – rekao nam je u razgovoru te dodao da bi im bilo teško radnike poslati na biro jer i oni imaju svoje obitelji. Rješenje vide u pomoći od države i to na način da uz minimalnu plaću za radnike uplate i doprinose, tako bi svi zajedno i radnici i vlasnici mogli mirno čekat da sve ovo skupa prođe.

 Ukoliko se Vlada na ovakav način ne pobrine za radnike, mnogi će dobiti otkaz. Takvog je mišljenja i obrtnik iz Kaštela koji se privatnim poslom bavi već dvadeset godina, a trenutno u najmu ima kafić i fast food u Kaštel Lukšiću. Ima sedam zaposlenih koji su na godišnjem odmoru do kraja ožujka.

- Jedino rješenje je da se radnicima da otkaz jer je tako najbolje za firmu. Poslat ih na biro i kad dođu bolja vremena ponovno ih zaposliti jer tko od nas može trenutno uplaćivati doprinose, to je najmanje tisuću i pol kuna po radniku, osim ako se država ne pobrine uz minimalac i za doprinose – zaključuje naš sugovornik.

Neki od vlasnika ugostiteljskih objekata iz Kaštela s tugom su kratko razgovarali na ovu temu jer im je trenutno prebolna cijela situacija, kako s pandemijom, tako i s njihovim privatnim poslovanjem kojeg su obiteljski stvarali cijeli život, a preko noći je sve stalo i ne zna se do kad.

- Molim vas, razumite me, prebolno mi je ovo sve skupa, a da ne govorim o poslovanju kojeg smo stvarali cijeli život. Molim vas, razumite me – ponovio je nekoliko puta u kratkom razgovoru vlasnik do nedavno jednog od najboljih ugostiteljskih objekata u Kaštelima, gdje se uvijek tražio slobodan stol, a nerijetko se čekalo ispred vrata kako bi se dobilo svoje mjesto.

Prazni stolovi, štekati i zatvorena vrata ugostiteljskih objekata, s najčešćim porukama na vratima kako do daljnjeg ne rade, slika je koja obilježava i Kaštela već sedmi dan. Jednako toliko dugo, vidljiva je i u cijeloj Hrvatskoj, a u ostatku svijeta i puno ranije. Do kad će tako biti, nitko ne zna, postoje samo nagađanja i nada da će se što prije završiti, uz najmanje posljedice za svih.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul