hren

U KAŠTELIMA PREDSTAVLJENA KNJIGE NATAŠE JUKIĆ
- Na žalost, još uvijek je u velikoj većini „žena ženi vuk“ i ovom knjigom željela sam dati svoj mali doprinos da se to promijeni. Ono što nam nedostaje je razumijevanje, podrška, uvažavanje...  i ovo je knjiga koja poziva na toleranciju i zajedništvo te koja podsjeća na unutarnje vrijednosti, ali i mogućnosti – kazala je u petak navečer u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, na predstavljanju svoje knjige „Mi. Žene.“, spisateljica Nataša Jukić.

Kaštelansko predstavljanje knjige donijelo je jedno neobavezno druženje, razgovor i puno emocija, a u predstavljanju, uz moderatoricu Tomislavu Vidović Baran i autoricu, sudjelovali su i ilustratorica knjige Dona Tomić te predstavnici nakladničke kuće Fragment Sonja Šumić i Bartul Vlahović.
Knjiga donosi priče o sto žena različitih generacija, zanimanja, interesa i životnih puteva pa se kroz njihove priče isprepliću i različitosti i jednakosti. Najstarijoj je 90, a najmlađoj 19 godina, one su trgovkinje, učiteljice, domaćice, umjetnice, glumice, javne osobe, liječnice,

- Moglo bi se napisati tisuću priča, deset tisuća... jer svaka žena je priča za sebe i svaka nas može nećemo naučiti, ali odlučila sam se za sto žena od kojih sam dio poznavala osobno, o dijelu sam znala iz javnog života, o nekima sam čula preko poznanika, za priče nekih saznala sam preko društvenih mreža... – objasnila je ove večeri autorica, naglasivši da su je priče tih žena inspirirale, ali i zaintrigirale, a u razgovorima s brojnim ženama tijekom nastajanja knjige otkrila je mnoga blaga.

Knjiga sadrži preko 90 ilustracija ilustratorice Done Tomić, koja s Natašom Jukić sudjeluje već na nekoliko projekata, a njihovu suradnju najbolje opisuje spisateljica koja kaže: „Ono što ja mislim, Dona nacrta“. O spoju ove dvije žene, čije zajedništvo daje uspješne rezultate ove je večeri posebno publici govorila Sonja Šumić, dok je Bartul Vlahović naglasio kako ova knjiga za muškarce donosi neka nova saznanja o ženama.
U predstavljanje knjige ove večeri uključila se i publika pa je cijelo predstavljanje dobilo jednu novu dimenziju, s nizom toplih ženskih priča,

Nakon Splita, Zagreba i Kaštela, knjiga će se u narednim danima predstaviti u Pločama, a potom i u Otočcu te, kako se čulo ove večeri, svugdje gdje ljudi, posebno žene žele o knjizi saznati više i time raditi na jednakosti, uvažavanju i toleranciji.

Knjiga „Mi. Žene.“, već u prva dva i po mjeseca od izdavanja našla je svoj put do mnogih žena, ali i muškaraca, što govori  i o njenoj autorici, koja iza sebe ima nekoliko djela za djecu i odrasle, Zagrebi sivu, Krijesnica koja se zove baš kao ti  i Biseri prosuti morem , a upravo završava slikovnicu  Komadić Neba u Tebi, koja će svjetlost dana ugledati na proljeće, dok je Svjetlucava rijeka najavljena za kraj ove godine.

Program predstavljanja knjige ove su večeri na poseban nivo digle Natašine nove i stare prijateljice, kroz glazbu, stihove i lijepe riječi.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij