hren

Nekadašnji hotel Palace, odnosno derutna i devastirana zgrada hotela, godinama je već trn u oku svim Kaštelanima, a nekada bogati park i prostor oko hotela odlagalište su različitog otpada, dok su grane stabala i različitog zelenila prijetnja svim prolaznicima na tom području.

MALI KAŠTELANI VELIKOG SRCA
Kao i u godinama ranije, Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela  organiziralo je i tijekom ovog studenog humanitarnu akciju „Djeca Kaštela za djecu Kistanja“, koja se održala u okviru akcije „Solidarnost na djelu 2019. – Ne dvoji, za drugog izdvoji!“.

UZROCI TEHNIČKE PRIRODE
Obavljen je očevid na vozilu Mercedes u Kaštel Starom, na kojem je sinoć izbio požar. Kao uzrok požara utvrđen je tehnički kvar na vozilu.

Na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske će se tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u večernjim i noćnim satima tijekom petka i subote, provoditi pojačane aktivnosti u prometu, kojima će se posebno zahvaćati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prekoračenja brzine, ali i ostali prekršaji povezani s prometnim nesrećama s najtežim posljedicama kao što su korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, nekorištenje sigurnosnih pojaseva za vrijeme vožnje i kaciga na mopedima i motociklima, te upravljanje neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilima.

Vatrogasci DVD-a Kaštela sinoć su oko 21 sat zaprimili dojavu o požaru na osobnom automobilu marke Mercedes A klase na predjelu Piske u Kaštel Starom, a požar su ugasili u 21.40 sati.

Zadatak 1: Ako je 1991. mali vuk bio vučić, je li taj isti vučić 2019.  postao vuk ili ostao isti vučić, bez obzira je li promijenio dlaku ili nije?

KRITIKA OTIŠLA NA KRIVU ADRESU
Nakon što smo prije nekoliko dana objavili kritiku našeg čitatelja kako mu dulje od godinu dana na zemljištu u Kaštel Sućurcu leži polomljen stup i kabeli od struje, doznali smo da ipak nije riječ o kabelima pod visokim naponom već se radi o instalacijama telefonije.

AKTUALNI SAT
Vremenske nepogode i plavljenje riva, željeznička pruga kroz Kaštela i odvojeno prikupljanje otpada bile su neke od tema vijećničkih pitanja i prijedloga na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje.

ŠTRAJK U ŠKOLAMA
ŠTRAJK u školama još uvijek traje i ne zna se kad će djeca opet krenuti u školu. Dogovor sindikata i vlade nije ni na pomolu, ali jedno je sigurno - jednom kad štrajk završi, škole će morati održati nadoknadu propuštene nastave - bilo skraćivanjem školskih praznika, organiziranjem nastave subotama ili produljenjem školske godine.

Prema jednoglasnim odlukama vijećnika, kaštelanski umirovljenici s najnižim mirovinama i ove će godine u prosincu primiti božićnice, u obliku poklon bona, a poklon bonove primit će i nezaposleni.

PREŠLI GRANICU OD 200 MILIJUNA
Kaštelanski vijećnici iz sjednice u sjednicu bilježe svojevrsne rekorde, od sve manjeg broja različitih tema tijekom vijećničkih pitanja, do trajanja sjednica u odnosu na broj točaka dnevnog reda pa je tako 38 točaka dnevnog reda na sjednici ove srijede bilo odrađeno za nešto više od tri sata, a ako se oduzme vrijeme za „aktualni sat“, sve se riješilo i usvojilo u tek nešto više od dva sata vremena.

VRDOVO 2019                         
Planinarski savez Županije Splitsko-dalmatinske i PD Sveti Jakov-Bitelić pozivaju planinare i ostale zaljubljenike u prirodu na Dane planinara Splitsko-dalmatinske županije koji će se održati u subotu, 30. studenog na Vrdovu u podnožju Dinare.

(NE)RJEŠIV PROBLEM
Unatoč vodnom bogatstvu i tehnološkim dostignućima, Dalmatinci su, kad je u pitanju vodoopskrba, još uvijek, izgleda, u srednjem vijeku.

Među Kaštelanima koji su ove godine pohodili grad – heroj Vukovar, bili su i predstavnici Kordinacije braniteljskih udruga grada Kaštela i Kaštelanske zagore te predstavnici kaštelanskih mjesnih odbora i općina Primorski Dolac, Prgomet i Lećevica.

I ove će se godine od 25. do 30. studenog u svim stanicama za redovni tehnički pregled na području Republike Hrvatske provoditi prevetivno-sigurnosna akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila“ s naglaskom na pružanje savjetodavne i tehničke pomoći stručnog osoblja stanica za tehnički pregled vozila, te poticanje vozača na potrebu korištenja tehničkih ispravnih vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

GRADSKO VIJEĆE OVE SRIJEDE
Čak 38 točaka dnevnog reda naći će se ove srijede, 20. studenog,  pred kaštelanskim vijećnicima na 18. redovnoj sjednici Gradskog vijeća, koja počinje u 11 sati, a među točkama dnevnog reda nalazi se prijedlog proračuna grada Kaštela za narednu godinu te izvješće o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine.

Ulica Vukovarskih heroja u Kaštel Sućurću i ovog je 18. Studenog bila mjesto sjećanja i molitvi, gdje su se okupli predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici gradske vlasti, članovi Vijeća mjesnog odbora i drugi građani.

Župa sv. Petra ap. – Kaštel Novi organizira od 28. do 30. studenog treći seminar duhovne obnove pod nazivom Tabgha. Tema ovog seminara jest život sv. Josipa, a namijenjen je prvenstveno muževima, očevima i svima ostalima. Voditelj seminara je župnik don Darijo Čorić.

Prema najnovijim rezultatima analiza vode iz vodoopskrbnog sustava šireg područja Splita, ukidaju se preporuke za prokuhavanje vode iz slavine prije korištenja za prehrambene svrhe za malu djecu (do 3 godine starosti), starije i imunodesuficijentne osobe (osobe oslabljenog imuniteta).